Tips voor een goede bevoorrading tijdens loopevents

19-04-2024

Eten en drinken tijdens je loopwedstrijd of -event is enorm belangrijk. Zowel je vochtbalans op peil houden als je energiereserves aanvullen zijn een belangrijk onderdeel voor het behalen van je prestatie. Je zou 500ml water moeten drinken per uur en indien je wedstrijd of event meer dan een uur duurt ook min. 60g KH per uur aanvullen. Hier zijn alvast enkele praktische tips die je kunnen helpen om je bevoorrading te doen slagen. 


1. Ken je parcours

Het kan handig zijn op voorhand te weten waar en wanneer er een bevoorradingspost voorzien is. Dit is namelijk bij elk event anders. Zo weet je of je voor de eerste post al iets moet voorzien van eten of drinken. Ook het soort parcours (vlak vs. heuvelig) is van belang want dat heeft invloed op je looptempo. Stel de eerste bevoorradingspost ligt op 10km. Jouw looptempo op een vlak parcours is 10km/u. Dan zou je na 1 uur bij de eerste post aankomen. Maar stel dat het eerste gedeelte van het parcours heel heuvelig is of een stevig stuk bergop loopt, dan kan het zijn dat je tempo iets lager ligt en dat het langer duurt dan 1 uur vooraleer je de bevoorradingspost bereikt. In dit geval zal je al vroeger dan de eerste post je energiereserves en vocht moeten aanvullen.

2. Check wat je krijgt in de bevoorradingspost

Bij sommige events krijg je pas na 20km een isotone drank of energiedrank. Is jouw tempo 10km/u dan weet je dat je reeds 2u zal gelopen hebben als je daar aankomt. Veel te laat om dan pas je reserves aan te vullen. In dit geval kan je dus beter zelf al iets energierijk voorzien zoals een gelletje of wat peperkoek. 

Events worden meestal gesponsord door voedingsmerken. Heb jij een gevoelig maag- en darmstelsel dan kan je beter je eigen gelletjes of isotone drank, die je ook tijdens training hebt gebruikt, meennemen. 

3. Maak duidelijk dat je iets wilt

Indien je drank aangereikt krijgt door een vrijwilliger laat dan duidelijk merken dat je drank in ontvangst gaat nemen. Maak oogcontact, steek even je hand uit of zeg dat je graag wat wilt. 

4. Vertraag indien nodig

Het is niet altijd handig om te eten en te drinken terwijl je loopt. Vertraag even of wandel enkele passen om comfortabel te kunnen drinken en/of eten. Uiteraard wil je je streeftijd halen maar voldoende eten en drinken zal in eerste instantie bepalen of je de eindstreep haalt of niet. 

5. Zorg voor een backup

Op hele grote events met veel deelnemers is het niet altijd evident om aan de bevoorradingspost je (energie)drankje op te pikken. Is dit je eerste event en weet je niet goed aan wat je je moet verwachten? Wees dan voorbereid en heb voldoende eten of gelletjes op zak. Ook een waterzak of trailvest kan je zekerheid geven om tijdig je vochtbalans aan te vullen. Lastig om met dit extra gewicht te lopen? Vraag eventueel aan vrienden of familie ergens langs de weg te staan met een extra bevoorrading.