Chiropractie

D.C. Marie D'Haveloose

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een discipline binnen de gezondheidszorg die gespecialiseerd is in de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.

Met zijn universitaire opleiding is een chiropractor gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral aan de wervelkolom en de omliggende gewrichten.

Men kan een chiropractor dus terecht een rugspecialist noemen.

Chiropractie maakt geen gebruik van medicijnen, inspuitingen, infiltraties of operatieve ingrepen. De belangrijkste behandelingsmethode heeft speciale aandacht voor de wervelkolom en bestaat uit snelle, korte, precieze impulsen op een gewricht of spier die gewoonlijk pijnloos verlopen.

Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor spierversterkende en mobiliserende oefeningen alsook advies over de algemene nek- en rughygiëne.

Chiropractie, voor wie?

Chiropractie tijdens de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap doorstaat het lichaam van de toekomstige mama gedurende 9 maanden enorme hormonale, fysiologische en mentale veranderingen. Hierdoor komt de wervelkolom, het bekken en het zenuwstelsel onder druk te staan. 

Hierdoor kan de zwangere vrouw verschillende klachten ontwikkelen die kunnen variëren van bekkenpijn, rugpijn en uitstralingspijnen in de onderste ledematen, tot hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen etc. 

De chiropractor hanteert verschillende zachte technieken tijdens de zwangerschap, om zowel de toekomstige mama en baby op een veilige en aangename manier te kunnen behandelen, met als doel om de toekomstige mama zo comfortabel mogelijk de zwangerschap te laten beleven. 

" En na de bevalling?" 

Dan is uw chiropractor er om de optimale werking van het lichaam te helpen herstellen, en het lichaam te ondersteunen tijdens het moederschap.


Chiropractie bij de boreling:
Gedurende de laatste maanden van de zwangerschap, wordt de ruimte om vrij te bewegen voor de baby telkens beperkter. Hierdoor kan de baby gedurende een lange periode in dezelfde positie liggen. 

Tijdens de bevalling, zowel bij een natuurlijke bevalling als een keizersnede, ondergaat de baby verschillende drukken op het hoofdje en op de wervelkolom, hierdoor kunnen blokkades ontstaan. 

De chiropractor kan deze blokkades, net zoals bij volwassenen opsporen en behandelen, om te voorkomen dat deze kleine blokkades evolueren naar kwaaltjes zoals terugkerende oorontstekingen, zwakke zuigreflex, krampen, reflux, huilbuien etc. 


Chiropractie tijdens de kindertijd:
Terwijl je kind opgroeit ondergaat het verschillende motorische, emotionele en cognitieve ontwikkelingen. Tijdens deze fase in het leven van het kind moet het zenuwstelsel zich razendsnel ontwikkelen, desondanks het feit dat kinderen gedurende deze periode ook fysieke- en emotionele trauma's kunnen oplopen, die dit proces komen te verstoren. 

Als chiropractor, ondersteunen wij het kind gedurende deze verschillende levensfases en zorgen we voor een optimale functie van het zenuwstelsel.


Chiropractie voor volwassenen:
Meer dan 80% van de bevolking heeft ooit in hun leven last van rugpijn, hierbij wordt de beroepssituatie als eerste boosdoener aangeduid. Van zware fysieke arbeid tot repetitieve éénzelfde bewegingen, tot lange uren achter een bureau.

Onze huidige levensstijl en dagelijkse activiteiten beïnvloeden onze volksgezondheid zeer sterk, een vaak sedentaire of monotone levensstijl gaat gepaard stress, of die stress nu emotioneel of fysiek is, zal die ons lichaam gaan beïnvloeden en belasten. 

De chiropractor is er om klachten als rugpijn, nekpijn, uitstralingspijnen in de ledematen, hoofdpijn en migraine etc, tegen te gaan. 


Chiropractie en sport:
De chiropractor is intussen al langer een toegevoegde waarde in de topsport wereld. We zorgen voor een maximale en optimale werking van het musculair, articulair en neurologisch systeem, wat ons niet alleen toelaat om de prestaties te verbeteren, maar ook toekomstige blessures te gaan voorkomen. 

Zowel amateur sporters als professionele atleten zijn vatbaar voor verschillende letsels en pathologieën tijdens en na de inspanning. Deze kunnen zowel peesontstekingen, spierscheuren en verrekkingen omvatten, als schade aan de ligamenten, of gewrichten. 

De chiropractor helpt de sporter dus om op snelle en efficiënte manier te herstellen, de prestaties te verbeteren, toekomstige blessures te voorkomen om zich zo optimaal voor te bereiden op de gestelde doelen